10 weetjes over zweet, die je waarschijnlijk niet wist.

1. Zweet is geurloos. De stank komt van de bacteriën die op de huid zitten. Ontharen helpt tegen stinken, omdat het zorgt voor minder bacteriën en daarmee minder zweetgeur.

2. Je zweet wat je eet. De zweetgeur is afhankelijk van wat je die dag hebt gedronken of gegeten. Pittig eten, koffie en alcohol zijn de grootste boosdoeners. De typische ammoniakgeur ontstaat juist als je weinig eet.

3. Zweetklieren zitten verspreid over je hele lijf, behalve bij nagels, oren en lippen. Lippen bevatten geen zweetklieren, omdat lippen geen ‘echte huid’ zijn. Als je zweet op de lippen hebt, komt dat van de huid tussen de neus en lippen. Hetzelfde geldt voor de nagels. De oren bevatten wel enkele zweetklieren, maar deze transpireren veel minder vaak dan de rest van je huid.

4. We verliezen gemiddeld per dag een liter zweet. Bij warm weer zelfs tot wel tien liter, daarom is het belangrijk om voldoende te drinken bij warm weer of andere situaties waarin je veel zweet. Onder de oksels en op de handen en voeten zijn de meeste zweetklieren te vinden.

5. Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen. Mannelijke zweetklieren zijn wel actiever dan de vrouwelijke. Mannen gaan sneller zweten dan vrouwen.

6. Je zweet het meest aan de kant van je lichaam die je het vaakst gebruikt. Als je rechtshandig bent, zweet je dus meer onder je rechteroksel.

7. Als je een slechte conditie hebt, ga je al zweten als je lichaamstemperatuur boven de 37,2 graden komt. Bij een goede conditie is dat pas boven de 37,7 graden.

8. Als je zweet door emoties, krijg je het eerst warm en stijgt het bloed naar je wangen, later gaat er meer bloed naar de rest van je lichaam, zoals het hart en de longen, waardoor je het juist koud krijgt: het klamme zweet breekt je uit.

9. Als je zweet door emoties verlies je tweemaal zoveel vocht dan wanneer je zweet door warmte. Ook meer geur, want van alle soorten zweet stinkt stresszweet het meest.

10    Te veel zweten kan vervelend zijn, maar niet zweten is nog erger. Anhidrose is een aandoening waarbij iemand geen of slecht functionerende zweetklieren heeft. Hierdoor kan het lichaam geen warmte kwijt met allerlei problemen tot gevolg, zoals migraine, vermoeidheid, hyperventileren, een verhoogde hartslag hebben of tintelingen krijgen in armen en benen.


Wellicht vind je één van de artikelen ook interessant:
Waarom zweten we?
Overmatig zweten, hoe komt dat?