Hoe voorkom je blaren?

Tijdens lange stukken lopen til je duizenden keren je voet op en zet je ze neer. Blaren kunnen ontstaan door te veel druk en wrijving op de huid. Tussen de huidlagen vormen zich vochtblaasjes: blaren.


Blaren behandelen

Als je eenmaal een blaar hebt, kun je deze het beste heel laten. Als je ze open prikt, is er kans op infecties. Je kunt een blarenpleister over de blaar plakken. Ook bij beginnende blaren kan een blarenpleister al helpen. Heb je te veel last van de blaar om nog te kunnen lopen, dan kun je de blaar beter doorprikken. Het Rode Kruis legt uit hoe.
De voetverzorgingsproducten van Gehwol zijn ook erg goed.

Ook bij blaren geldt: voorkomen is beter dan genezen. En bij blaren betekent voorkomen, het voorkomen van druk en wrijving op de huid. We geven je 7 tips.

Blaren kunnen ontstaan door te veel druk en wrijving op de huid
 

7 tips om blaren te voorkomen

De tips zijn gericht op twee dingen: voeten droog houden en wrijving voorkomen. Voorkom zweetvoeten!

1.  De juiste schoenen dragen is essentieel. Koop je schoenen nooit ’s ochtends maar pas als je al flink gelopen hebt, dan zijn je voeten al wat opgezet. Neem de tijd bij het passen, loop uitgebreid rond in de winkel. Als je ergens druk of wrijving voelt in een van de schoenen, koop ze dan niet.

2.  Loop schoenen goed in. Ga dus niet ineens lange afstanden lopen met nieuwe schoenen, maar bouw dat geleidelijk op.

3.  Goede sokken zijn ook heel belangrijk. Sokken moeten precies passen, te grote sokken geven wrijving. Bespaar niet om goede wandelsokken of hardloopsokken. Deze zijn naadloos, hebben hiel- en teenbescherming en een goede vochtafvoer. Goede sokken hebben een aparte rechtersok en linkersok.

4.  Verzorg je voeten goed. Hou je nagels kort. Als je last hebt van zaken als eksterogen, scheve tenen, te lange nagels of likdoorns, dan kan dat er voor zorgen dat je anders gaat lopen. Dat kan weer blaren veroorzaken. Bezoek een pedicure of een podoloog.

5.  Gebruik blarenpleisters om gevoelige plekken preventief af te plakken. Ook bestaan er teenspreiders voor als je tenen tegen elkaar wrijven.

6.  Smeer voor het lopen je voeten in met vaseline of uierzalf.

7.  Zorg voor droge voeten. Dus na het wassen je voeten goed drogen. Tip: Cederhouten inlegzolen helpen je om je voeten droog en dus blaarvrij te houden.