In de overgang en last van opvliegers?

Maak je geen zorgen, dat is niet vreemd. Ongeveer tachtig procent van de vrouwen in de overgang krijgt te maken met hevige zweetaanvallen: opvliegers.

Aan het eind van deze webpagina geven we je wat nuttige tips hoe om te gaan met de gevolgen van dat zweten. Maar eerst leggen we je uit waarom je zoveel meer zweet in de overgang.

we leggen je uit waarom je zoveel meer zweet in de overgang


Opvliegers en nachtzweten tijdens de overgang.

Opvliegers zijn het signaal bij vrouwen dat de overgang is begonnen. In de overgang krijg je te maken met hevige hormonale veranderingen. Opvliegers hebben vooral te maken met de hormonen oestrogeen en progesteron. In de overgang verandert je hormoonhuishouding, dit komt doordat je lichaam minder van de hormonen oestrogeen en progesteron aanmaakt. Zolang de eisprong plaatsvindt, maken de eierstokken deze hormonen nog voldoende aan. Naarmate vrouwen ouder worden, neemt de voorraad eicellen in de eierstokken af. Hierdoor wordt gaandeweg ook minder oestrogeen en progesteron aangemaakt.

Je lichaam heeft een soort thermostaat die je lichaamstemperatuur regelt. Deze thermostaat staat onder andere onder invloed van oestrogeen. Door een daling van oestrogeen in het bloed, denkt de thermostaat dat er een te hoge lichaamstemperatuur is. Het lichaam reageert daarop met aanpassingen om de warmte kwijt te raken. De huidbloedvaten openen om meer bloed naar de huid te transporteren en de warmte wordt via de huid aan de omgeving over gedragen: zweten. Vervolgens daalt de lichaamstemperatuur weer. Dit alles ervaar je als een opvlieger.  

Heftig zweten kan op elk moment van de dag voorkomen, vaak snel en hevig. Overdag noemen we deze zweetaanvallen opvliegers en 's nachts spreken we van nachtelijk transpireren, ook wel nachtzweten.
 

Wat kun je doen tegen opvliegers?

Opvliegers zijn normaal en niet ongezond of gevaarlijk. Er is een aantal factoren dat invloed heeft op de mate van opvliegers.

- Gezonde voeding. Je voeding heeft veel invloed op de intensiteit en frequentie van opvliegers. Het is de moeite waard om te letten op wat je eet en drinkt.
- Gezonde leefstijl. Vrouwen die roken, blijken meer en langer last te hebben van opvliegers. Vrouwen die regelmatig bewegen hebben minder last hebben van opvliegers.
- Stress. Door stress komt er meer adrenaline vrij en onder invloed van adrenaline neemt de hoeveelheid opvliegers toe.
- Hormonale medicijnen. Er bestaan hormonale medicijnen en homeopathische middelen. Raadpleeg hiervoor eerst en vooral je huisarts.  
 

En als je dan toch opvliegers hebt, wat kun je dan doen tegen al dat zweet?

No Sweat is gespecialiseerd in oplossingen tegen zweten. Kijk vooral eens naar ons assortiment producten. We noemen er een paar, die veel gebruikt worden door vrouwen in de overgang:

Face saver helpt tegen zweet in je gezicht. Aanrader voor wie graag make-up draagt.
3B creme. Voor alles wat zweet en schuurt. Daar waar de huid elkaar raakt, vooral billen, benen en borsten.
Okselpads van 1-2DRY voorkomen zichtbare zweetplekken bij je oksels. Je kunt ze gebruiken in al je kleding.
BH zweetstopper. Onze topper tegen zweetplekken bij de borsten.
Cederhouten inlegzolen. Helpt uitstekend tegen zweetvoeten.