Angstzweet. Wat is het? En wat kun je er tegen doen?

Gespannen ga je naar een sollicitatiegesprek. Iemand schreeuwt bedreigingen naar je. Je vreest voor je leven. In diverse situaties breekt het angstzweet je uit. Herkenbaar? Het spreekwoordelijke angstzweet bestaat echt. Op moeilijke, angstige en stressvolle momenten produceer je zweet. Ook wel vaak zweetaanvallen genoemd. Dat klinkt als dat het zweet 'aanvalt', maar het zweet is slechts een gevolg.

angstzweet wat is het en wat doe je ertegen

Wat is angstzweet?

Zweet is zweet zou je zeggen. Je lichaam produceert (zout) water en door de reactie met bacterien op je huid kan dat gaan stinken. Zweet zelf is geurloos. Maar is angstzweet wel hetzelfde als 'gewoon' zweet?

Angst is een gevoel wat ontstaat bij dreigend gevaar, als het welzijn van de persoon ernstig wordt bedreigd. Er zijn alledaagse vormen van angst die iedereen wel eens heeft, of gehad heeft, maar ernstigere vormen van angst zoals paniekstoornissen en angststoornissen komen ook voor.

Het gevoel van angst triggert het ACTH hormoon in onze hersenen. Deze initieert weer de productie van andere hormonen, waaronder adrenaline. Op datzelfde moment krijgen alle organen die nodig zijn bij de angst, de agressie en/of de verdediging, automatisch meer zuurstof en glucose dan de andere organen. Je hart begint sneller te pompen en de bloedvaten in je huid worden nauwer. Op deze manier is het zuurstofrijke bloed sneller bij de vitale organen. Dit verklaart ook de bleke huid die je vaak ziet bij angstige mensen. Deze acties hebben als gevolg dat je lichaamstemperatuur gaat stijgen. Je lichaamsthermometer signaleert dit en zorgt er voor dat je gaat zweten om de temperatuur weer op een normaal niveau te krijgen. De reactie van je lichaam lijkt erg op die van stress.
Dit hele proces gaat dermate snel dat het aanvoelt als een zweetaanval.


Angstzweet kun je ruiken!

Goed om te weten is dat je twee soorten zweetklieren hebt: Eccriene zweetklieren en Apocriene zweetklieren.

Eccriene zweetklieren komen voor op je hele lichaam. Deze zweetklieren spelen een hele grote rol bij de temperatuur-regeling van je lichaam. Op het moment dat de temperatuur oploopt, om wat voor reden dan ook, ga je zweten om de overtollige warmte af te voeren en zo de normale lichaamstemperatuur in balans te houden.

Apocriene zweetklieren komen alleen maar op bepaalde plaatsen van je lichaam voor. Bij je oksels, rond je tepels en rond je anus. Het is het zweet uit deze klieren die de bekende zweetlucht veroorzaakt, omdat er hier op de huid veel bacterien zitten.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat je angst inderdaad kunt ruiken. Op de angstmomenten wordt het zweet vermengd met adrenaline en andere stoffen die alléén op dat soort momenten verschijnen. Natuurlijk ruik je dit niet bewust, maar onbewust heeft angstzweet een heftige reactie op de hersenen van een ander.


Wat kun je tegen angstzweet doen?

Nu we weten hoe angstzweet ontstaat kunnen we ook concluderen dat dit moeilijk fysiek te voorkomen is. Het is echter ook een mentale kwestie en op dat vlak kun je er volgens Rob Faltin wel degelijk wat aan doen. Hij heeft er een interessant boek over geschreven: Plankenkoorts.

Zweten is op zichzelf niet ongezond, het helpt je lichaam af te koelen en alert te maken. Maar zweten geeft toch vaak ongemak, een paar tips geven we nog graag mee:

- Als je zonder inspanning veel zweet noemen we dit overmatig zweten of hyperhidrosis >>>
- Een goede deodorant helpt. Lees vooral eens over anti-transipirant vs. anti-perspirant >>>
- Niet alleen de geur kan vervelend zijn, ook de zichtbare zweetplekken onder je oksels >>>
- De momenten van angstzweet gaan vaak gepaard met klamme handen. Lees hier wat je aan zweethanden kunt doen >>>