Overmatig zweten, hoe komt dat?

Zweten (of: transpireren) is op zichzelf niet ongezond, het helpt je lichaam af te koelen. We zweten allemaal, maar als je zonder inspanning veel zweet noemen we dit overmatig transpireren of overmatig zweten. Overmatig zweten is vaak vervelend en onaangenaam vanwege de geur en/of het vocht. We noemen het overmatig zweten of hyperhidrosis als je zoveel zweet dat het onaangenaam wordt.

overmatig zweten kan vervelend zijn maar zweten is gezond
 

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Als je hyperhidrosis hebt, zweet je meer dan nodig is om je lichaamstemperatuur constant te houden. Soms is hyperhidrosis aangeboren, maar het uit zich pas rond de puberteit. Ook kan het zijn dat je een zenuwafwijking hebt die pas later in het leven ontstaat. Ook zijn er veel mensen die overmatig zweten zonder een aanwijsbare oorzaak.
Als alle zweetklieren over je hele lichaam tegelijk actief zijn, ligt de oorzaak meestal bij een onderliggend probleem, bijvoorbeeld de overgang, puberteit, overgewicht, hormonale ziekten, andere ziekten of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Naast fysiek ongemak, kan overmatig zeten ook leiden tot emotionele en psychosociale problemen. Bijvoorbeeld verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en zelfs depressie.
 

Overmatig zweten, wat kun je eraan te doen?

Laten we beginnen met een fabeltje te ontkrachten: pillen tegen overmatig zweten bestaan niet. Andere vormen van medicatie tegen overmatig zweten ook niet.

Er zijn grofweg twee problemen door overmatig zweten: de geur en de zichtbare plekken. En vaak natuurlijk allebei tegelijkertijd.

De geur wordt veroorzaakt door de bacteriën die zich op je huid bevinden en het zweet wat jij uitscheid 'opeten'. Een basis voorwaarde is om ervoor te zorgen dat je minder bacteriën op je huid hebt door je huid goed schoon te houden. Een  tip daarbij is om je oksels te scheren, hierdoor is dit een minder aantrekkelijke plek voor bacteriën.

Ook belangrijk: een goede deodorant. Er is niet één deodorant de beste. Probeer verschillende om te kijken wat bij jou goed werkt. Kies niet voor de bekende goedkopere merken, maar investeer in een duurdere deodorant. Rollers werken beter dan spuitbussen. Overigens heeft deodorant alleen effect op een droge, schone huid. Wanneer je al bezweet bent, of je kleding is vies, dan is ‘even bijspuiten’ zinloos. Tevens heeft het geen zin om deodorant aan te brengen wanneer je net met vochtige oksels uit de douche bent gekomen. Wat is een goede deodorant?

Als het gaat over zichtbare zweetplekken dan kun je denken aan okselpads. Die bestaan als losse pads, die je inplakt. Maar tegenwoordig zijn er ook ondershirts met ingenaaide okselpads.

Bij zweetvoeten is er in veel gevallen al veel op te lossen door 100% katoenen sokken en leren schoenen te dragen. Hier vind je meer informatie over zweetvoeten.

Wat ook een hele vervelende vorm voor mensen kan zijn is zweethanden. Sociaal heel lastig, omdat we in onze samenleving gewend zijn om handen te schudden.

Dan zijn er ook nog oplossingen voor mensen die last hebben van overmatig zweten op het (voor-)hoofd, bij de billen, tussen de borsten of schurende dijen.


Tot slot, als je meer wilt weten over hyperhidrosis en een positieve kijk op overmatig zweten, bekijk dan eens dit boek. Wanneer je behoefte hebt van gedachten te wisselen over overmatig zweten, dan is dit een geschikt forum. Als je heel veel hinder ondervind van overmatig zweten, raadpleeg dan vooral je huisarts.