Zweetvoeten? No Sweat!


Hoe ontstaan zweetvoeten?

De geur van zweetvoeten wordt vaak beschreven als ammoniak-achtig, azijn of kaas-achtig. Voor de meeste mensen is het een penetrante en onaangename geur.  

De geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door drie dingen (bron: Wikipedia):
- een zekere mate van vochtproductie;
- een voedingsbodem voor bacteriën. Brevibacteria, m.n. Brevibacterium epidermidis, worden beschouwd als een belangrijke oorzaak van zweetvoeten, omdat ze dode huidcellen op de voet consumeren en daarbij aminozuur methionine omzetten in methaanthiol, dat een zwavelachtige geur heeft;
- een temperatuur van tussen de 30 en 40 graden.
Zijn deze drie factoren aanwezig dan kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Klik hier voor meer uitgebreide informatie over zweetvoeten.

Het ontstaan van zweetvoeten  kan versneld worden door (te) warm schoeisel met onvoldoende ventilatie. Sommige personen hebben meer last van zweetvoeten. Bij voortdurende en zeer sterke transpiratie kunnen problemen optreden. Door het vochtige milieu rondom de voetzool kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijker tot een infectie leiden.


Voetschimmel

De meest voorkomende toepassingen bij onze klanten zijn, naast uiteraard last van zweetvoeten en daardoor vaak ook koude voeten, ook het voorkomen van voetschimmel.
Ook hebben mensen met diabetes of reuma vaak veel last van zweetvoeten.


Voetschimmel (officieel: tinea pedis) is een huidinfectie veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Door de ontstekingsreactie die hiervan het gevolg is ontstaat een huidafwijking die gepaard gaat met schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan. Een populaire benaming van de aandoening is zwemmerseczeem. Voor alle duidelijkheid: de inlegzolen zijn geen middel tegen voetschimmel. De inlegzolen helpen wel je voeten droog te houden en verminderen zo de kans op het krijgen van voetschimmel.
 
 
Onze zolen zijn ook zeer populair onder mensen, die normaal gesproken niet echt last van zweetvoeten hebben, maar graag met blote voeten hun schoenen willen dragen.

Lees hier meer over de werking van cederhouten inlegzolen >>>