”zweten-bij-eten-hete-peper”
 

Waarom ga je zweten van eten?

Zweten tijdens of na het eten noemen we ook wel gustatoir zweten. De oorzaak ligt in gekruid of pikant voedsel en warme dranken. Deze verhogen je interne temperatuur, waardoor je lichaam wil afkoelen en daarbij gaat zweten.
 

Pittig voedsel

Als je gerechten met hete pepers of sambal eet, komen de zweetdruppels direct te voorschijn. Dit heeft te maken met een bestanddeel van rode pepers: capsaïcine. Capsaïcine stimuleren de receptoren van zenuwen in je mond, waardoor je lichaam denkt het warm te hebben. En dan reageert je lichaam hierop door te zweten.
Je kunt dit effect een beetje voorkomen. Water drinken helpt niet, omdat capsaïcine niet oplost in water. Capsaïcine lost wel op in vet, dus drink bijvoorbeeld melk om het een beetje te neutraliseren.
 

Cola en koffie

Cola en koffie kunnen ook overmatig zweten veroorzaken, vanwege de cafeïne. Cafeïne verhoogt de hartslag, waardoor men gaat zweten.
 

Alcohol

Alcohol heeft een soortgelijk effect als cafeïne. Alcohol versnelt je bloedstroom, waardoor het bloedsuikergehalte stijgt. Je lichaamstemperatuur stijgt en je gaat meer zweten.
 

Oplossingen tegen zweten

En als je dan toch uit eten gaat naar de Thai of de toko - je hebt overigens groot gelijk, vinden wij ook heerlijk - kijk dan eerst even bij ons assortiment.

Producten als de Face Saver, ondershirts met ingenaaide okselpads of de bh-zweetstopper helpen je om er toch netjes bij te zitten.