Koude voeten? No sweat!

Iedereen heeft wel eens last van koude voeten, helemaal als het buiten kouder en vochtiger wordt. Dit komt zowel bij oudere als bij jonge mensen voor. Sommige mensen hebben niet alleen buiten last van koude voeten, maar ook binnen blijven de voeten koud aanvoelen.

koude voeten komen meestal door slechte doorbloeding en natte schoenen

Meestal heeft dit te maken met een minder goede doorbloeding. Een verminderde functie van het hart en een verslechterde conditie van de bloedvaten kunnen de oorzaak zijn. Ook kunnen bepaalde hormonen een rol spelen, waardoor vrouwen er over het algemeen vaker last van hebben dan mannen.
Personen die last hebben van zweetvoeten zullen ook eerder koudere voeten krijgen Natte voeten zijn namelijk koude voeten, zie tip 6 onderin dit artikel.
Andere mogelijke oorzaken zijn het dragen van knellende schoenen en te lang in eenzelfde houding zitten of staan.
Ook is er een aantal ziekten die koude voeten kunnen veroorzaken:, bijvoorbeeld diabetes, reuma en het syndroom van Raynaud. Tot slot is ook roken een bekende veroorzaker van koude voeten.
 

Waarom hebben vrouwen meer last van koude voeten?

Vrouwen hebben meer last van koude voeten, dat heeft te maken met de lichaamsbouw en een andere samenstelling van lichaamsvetten dan mannen. Maar er zijn nog meer theorieën. Onze voorouders leefden in warme gebieden rondom de evenaar. Toen ze naar koelere streken trokken, moesten ze zich warm houden met behulp van vuur, kleding en het bouwen van schuilplaatsen. Gelukkig is daar inmiddels ook nog centrale verwarming bijgekomen, maar de koude handen en voeten zijn bij veel vrouwen gebleven. Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van koude vrouwenvoeten. Vrouwen hebben van nature meer vet en minder spiermassa dan mannen. Spiermassa produceert warmte, waardoor mannen het minder snel koud krijgen. Bij vrouwen is het vet beter over het lichaam verdeeld. Dat lijkt lekker warm, zo'n speklaagje overal. In de praktijk zorgt het ervoor dat vrouwen er beter toe in staat zijn om bloed naar belangrijke organen te vervoeren. Dat is een handig overlevingsmechanisme: als het extreem koud is, krijgen de belangrijkste organen zo in ieder geval voldoende warmte. Het nadeel is dat er minder bloed bij de uiteinden van het lichaam terecht komt, waardoor de handen en voeten koud aanvoelen.
Een andere oorzaak van koude voeten zijn oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen). Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de menstruatiecyclus en zwangerschap, maar komen in veel lagere concentraties ook in het lichaam van mannen voor. Oestrogenen beïnvloeden je lichaamstemperatuur, waardoor deze gedurende de cyclus wisselt. Tijdens de menstruatie is de lichaamstemperatuur van vrouwen gemiddeld een graadje lager. Tevens zijn vrouwen gevoeliger voor temperatuurverschillen. Vrouwen merken een temperatuurverschil al bij 0,2 graden Celsius, terwijl mannen pas bij 0,4 graden reageren.
 

Koude voeten en diabetes

Diabetes kan een rol spelen bij het hebben van koude voeten. Circa de helft van de patiënten met diabetes vertoont afwijkingen in de aanvoerende slagaders van het been en daardoor een slechtere doorbloeding van de voeten. Met name oudere patiënten met diabetes bewegen weinig. Hierdoor wordt het bloed minder goed afgevoerd naar het hart via de aderen. Deze storing in de bloedcirculatie veroorzaakt koude voeten.
 

Wat te doen tegen koude voeten? 6 tips tegen koude voeten

1. Beweeg!
Beweging is één van de beste remedies tegen koude voeten. Door je beenspieren te gebruiken, help je de bloedsomloop enorm. Ons advies: elke dag een half uur wandelen of een andere sport beoefenen. Als je veel bureauwerk doet, kies dan zoveel mogelijk momenten om even te lopen. Ook kun je de voeten afwisselend strekken als je zit.

2. Niet met je benen over elkaar zitten
Door je benen over elkaar te kruisen, belemmer je een goede doorbloeding van de benen.

3. Masseer de benen en voeten
Door het masseren van de voeten en benen bevorder je de doorbloeding.

4. Eet en drink warm
Als je het al koud hebt kun je beter geen dranken nemen die zo uit de koelkast komen, kies liever voor warme kruidenthee. Liever een kop soep dan een ijsje.

5. Ga regelmatig naar de sauna of neem wisselbaden
Een perfecte manier om de doorbloedig te verbeteren en het aangenaam warm te krijgen. Door het afwisselen van warmte en kou stimuleer je de bloedvaten. Eindig altijd met koud.

6. Draag cederhouten inlegzolen
Je zou het misschien niet direct denken, maar ook in de winter zweten je voeten. En dat zweet is er mede oorzaak van dat je voeten koud aanvoelen. Natte voeten zijn koude voeten. Cederhouten inlegzolen nemen vocht op en houden zo je voeten droog. Droge voeten zijn warmere voeten. De zolen zelf vormen ook nog een extra isolatielaag tussen de schoenzool en je voeten.

Nog niet bekend met cederhouten inlegzolen? Klik hier voor meer informatie.
wandelschoenen met zederna cederhouten inlegzolenAls je lange tijd serieus veel last hebt van koude voeten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.