Deodorant, anti-transpirant en anti-perspirant. Wat is een goede deodorant?

Iedereen heeft in meer of mindere mate last van een stinkende lichaamsgeur. Om maar gelijk duidelijk te zijn: er is niet één goede deodorant. Wat voor de ene persoon een goede deodorant is, hoeft dat niet voor de ander te zijn en andersom. Die verschillen hebben te maken met verschillende lichaamskenmerken en lichaamsgeur.

verschil tussen deodorant anti-transpirant en anti-perspirant

Om een goede keuze te kunnen maken , is het belangrijk om het verschil te weten tussen deodorant, anti-transpirant en anti-perspirant. De termen lijken redelijk door elkaar heen gebruikt te worden. In het kort: deodorant is de verzamelnaam. Anti-transpirant en anti-perspirant zijn en werken verschillend.
 

Anti-transpirant

Anti-transpirant deodorant bevat alcohol en parfum. De alcohol doodt de bacteriën die de vieze geurtjes veroorzaken. De parfum maskeert de naar zweet stinkende lichaamsgeur.
Een anti-transpirant is een goede keuze als je wat tegen vieze geur wilt doen en niet tegen het zweten (vocht) op zich. Er bestaat ook anti-transpirant met 0% alcohol, die helpt alleen tegen nare geurtjes.
 

Anti-perspirant

Een anti-perspirant zorgt er niet alleen voor dat de nare geur wordt gemaskeerd, maar zorgt er ook voor dat de zweetproductie zelf minder wordt. Anti-perspirant deodorant bevat aluminiumzouten, die je zweetklieren vernauwen en zo de zweetproductie verminderen.
De anti-perspirant creeërt een dun gellaagje op de huid die de zweetklieren bedekt. Het laagje met de aluminiumzouten verminderd de hoeveelheid zweet die er geproduceerd wordt gedurende een aantal uur. Dit is verschillend per persoon en hangt af van de hoeveelheid aluminiumzout.
Een anti-perspirant is een goede keuze als je wat tegen vieze geur wilt doen én tegen het zweten zelf.
 

Schadelijke stoffen in deodorant?

Er zijn geluiden dat deodoranten schadelijke stoffen zouden bevatten. Het gaat dan vooral over een vergrootte kans op borstkanker door aluminiumchloride. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen en de Nederlandse Cosmetica Vereniging oordelt dat het veilig is. Overigens bevatten allerlei producten aluminium. Naast deodorants en anti-zweetsprays kunnen ook tandpasta’s, zonnebrandcrèmes en cosmetica zoals lipstick aluminium bevatten. Ook via voeding en zelfs water kun je de stof binnenkrijgen.

Het komt voor dat mensen bijvoorbeeld allergisch zijn voor aluminiumzouten of voor parabenen. Hiervoor bestaan speciale deodoranten, zonder parabenen. Parabenen worden gebruikt als conserveermiddelen in veel verschillende producten, dus niet alleen deodoranten. Bekijk in geval van allergie altijd goed de verpakking.
 

Deodorant: roller of spray?

De keuze voor een roller of spray is persoonlijk. Een voordeel van een spray is dat de verpakking niet met de huid in aanraking komt. Daarnaast is een spray is praktischer en sneller in het gebruik. Veel mensen kunnen echter beter tegen een roller dan tegen een spray. Een roller is vriendelijker voor de gevoelige huid. Ook is een roller milieuvriendelijker, omdat in een spray drijfgassen zitten.
Het scheren van de oksels heeft een positief effect. Haren transporteren zweetvocht. Hoe minder haar onder de oksels, hoe beter.


Al met al is het kiezen van de juiste deodorant een persoonlijke keuze. Neem bovenstaande zaken in acht en probeer wat verschillende deodoranten. In het algemeen kunnen we stellen dat de wat duurdere deodoranten meestal beter zijn. Maar probeer ze vooral zelf!

No Sweat verkoopt zelf een selectie aan deodorants, die vind je hier.