Voetschimmel is hardnekkig, voorkom voetschimmel met cederhouten inlegzolen

Je hebt een voetschimmel (ook wel: zwemmerseczeem) opgelopen. Dat is zo gebeurd. Maar van die voetschimmel af komen kan nog best eens lastig zijn. En daarom is het belangrijk om een volgende keer voetschimmel te voorkomen. We leggen je later in dit artikel uit hoe cederhouten inlegzolen je hierbij helpen.

Voetschimmel of zwemmerseczeem kun je voorkomen je met cederhouten inlegzolen
 

Wat is voetschimmel?

We krijgen veel vragen over voetschimmel. Wat is voetschimmel eigenlijk?

Voetschimmel komt veel voor, zo'n 10 tot 20% van de bevolking heeft er last van. Tinea pedis (de officiële naam) is een huidinfectie veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Door de ontstekingsreactie die hiervan het gevolg is ontstaat een huidafwijking die gepaard gaat met schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn. Ook kunnen de nagels van de tenen zijn aangedaan. Een populaire benaming van voetschimmel is zwemmerseczeem of in het Engels “athletes foot”. Dit suggereert dat zwemmen de oorzaak is, maar hoewel zwemmen wel een risicofactor is voor het oplopen ervan, zijn er ook vele andere situaties die de kans op voetschimmel vergroten.
 

Hoe krijg je voetschimmel?

De oorzaak is een besmetting met een schimmel die zich graag nestelt in de vochtige huid. Vaak is één of meer van deze factoren aanwezig:
- bij zweetvoeten in slecht ventilerende schoenen;
- in zwembaden en gemeenschappelijke douches;
- als de zuurgraad van je huid verstoord wordt doordat de voeten te vaak worden gewassen met zeep;
- de zeep waarmee de voeten zijn gewassen niet goed wordt weggespoeld.
In een vochtige en warme omgeving kunnen sporen gemakkelijk uitgroeien tot schimmels. Daarom komen voetschimmelinfecties veel voor. Zwetende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken zijn de ideale basis voor schimmelgroei.

Voetschimmel is meestal hardnekkig en heeft lange tijd behandeling nodig om te verdwijnen. Belangrijk is voetschimmel te voorkomen. Daarbij helpen onder andere: goed voeten wassen en afdrogen, elke dag schone sokken, sokken heet wassen en een hygienische vloer en badkamervloer.
 

Hoe voorkom je voetschimmel?

- Na het wassen je voeten goed en geheel afdrogen, vooral tussen de tenen;
- Draag 100% katoenen of wollen sokken, die ademen. Polyester sokken zijn uit den boze; Was de sokken heet.
- Maatregelen nemen tegen zweetvoeten, bijvoorbeeld cederhouten inlegzolen.
- Draag lederen schoenen, die goed ventileren. Ook hier: polyester/synthetisch is uit den boze.
- Niet twee dagen achtereen dezelfde schoenen dragen. Om ze de gelegenheid te geven te ademen/drogen.
- Niet op blote voeten lopen in openbare gelegenheden, maar slippers dragen.
- Zorg voor een goede hygiëne van de badkamervloer.

wat kun je doen tegen voetschimmel

Cederhouten inlegzolen helpen voetschimmel te voorkomen.

Voor alle duidelijkheid: cederhouten inlegzolen zijn geen middel tegen voetschimmel. De inlegzolen helpen wel je voeten droog te houden en verminderen zo aanzienlijk de kans op het krijgen van voetschimmel of andere eczemen.

Als je een voetschimmel hebt, behandel die dan met een crème. Vergeet niet je schoenen én de cederhouten inlegzolen ook te behandelen, met een schimmelwerende spray. De voetschimmel blijft daar anders gewoon zitten.