Wat is een iontoforese behandeling?

Iontoforese is een behandeling tegen zweten waarbij een (kleine) electrische stroom wordt gebruikt. De techniek wordt al sinds decennia toegepast en wordt algemeen erkend als effectief. De behandeling doet geen pijn en kan thuis worden gedaan.


Hoe werkt een iontoforese behandeling?

Het lichaamsdeel dat zweet, bijvoorbeeld hand of voet, wordt in het water gehouden. Door dit water wordt door electroden een galvanische stroom geleid (lage spanning; 10 volt).
De exacte werking van iontoforese is nog voer voor discussie. Eerst werd gedacht de ionen uit het water de uitgangen van de zweetkliertjes zouden afsluiten. Tegenwoordig denkt men dat de electrische stroom ook directe invloed heeft op de activiteit van de zweetkliertjes zelf.
Na een regelmatige serie behandelingen wordt het zweten tot een normaal niveau teruggebracht. Iontoforese lost het zweten niet voorgoed op, de behandelingen moeten worden herhaald. Iontoforese wordt toegepast voor allerlei lichaamsdelen zoals handen, voeten, oksels of gezicht.

voorbeeld-van-een-iontoforese-behandeling-van-zweethanden


Hoe vaak moet een iontoforese behandeling?

Er bestaan verschillende schema’s. Het begin van een iontoforese therapie is vaak dagelijks. Een behandeling duurt gemiddeld een minuut of 15. De bedoeling is een resultaat  na ca 10 behandelingen waarbij het zweten sterk is teruggebracht. Dit verschilt echter per persoon. Daarna volgt de onderhoudsbehandeling van 1 of 2 keer per week.. Het is mogelijk om iontoforese behandelingen in gespecialiseerde klinieken te doen, maar er zijn ook iontoforese apparaten voor thuisgebruik. Je kunt een iontoforese apparaat huren of kopen.


Kan ik het beste een iontoforese apparaat kopen of huren?

Het is mogelijk om iontoforese apparatuur te kopen en huren bij gespecialiseerde winkels voor medische apparatuur. In bepaalde winkels, klinieken en ziekenhuizen is het mogelijk een proefbehandeling met iontoforese te doen zodat kan worden vastgesteld of de behandeling bij u werkt. Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om de apparatuur binnen een bepaalde periode terug te sturen wanneer blijkt dat deze onvoldoende effectief is in uw situatie. Ons advies is niet meteen te kopen, maar eerst te kijken of je er baat bij hebt.


Onze mening over iontoforese.

Wij zijn geen fan van behandelmethoden, zoals iontoforese of Miradry. Omdat ze het evenwicht van je lichaam verstoren en veelal het probleem verplaatsen. Je lichaam wil immers toch vocht kwijt om af te koelen en zoekt dus andere plekken. Onthoud: zweten is niet ongezond! Het is zeker zinvol om vervelende gevolgen, zoals geur en zichtbare plekken, aan te pakken. Maar bij het afsluiten van de 'bron', de zweetklieren, hebben wij grote twijfels.


Tips bij iontoforese.

- Raadpleeg vooraf de kosten bij een behandeling en kijk of je zorgverzekeraar een deel vergoed.
- Bekijk ook eens het iontoforese topic op het Overmatig Zweten forum.
- Mocht je toch iontoforese willen, consulteer dan sowieso eerst je huisarts!
- Bekijk via de blauwe balk op NoSweat.nl onze oplossingen. Wellicht zit daar iets voor je bij?