Uitdrukkingen met zweten.

We zweten veel in uitdrukkingen. Regelmatig vinden we zweet of zweten terug in uitdrukkingen. We zijn er eens ingedoken en hebben er een paar op een rij gezet:
 

Peentjes zweten.

De betekenis van peentjes zweten is 'erg zweten'. Wie zich lichamelijk erg heeft ingespannen of zenuwachtig of bang is, kan dus zeggen: 'Ik zweet peentjes!'

Over de herkomst van de uitdrukking peentjes zweten  zijn de geleerden het niet eens. Een uitleg is dat de vorm van peentjes verwijst naar uitlopende grote druppels. Waarschijnlijker is dat het niet gaat over worteltjes, maar over de oude inhoudsmaat 'pint' (ca 0,5 liter). Vroeger dus 'pintjes zweten', nu: peentjes zweten.
 

Zweten als een otter. Zweten als een das. Zweten als een ijsbeer in de tropen.

Veel uitdrukkingen verwijzen naar dieren. Zweten als een das stamt uit 1513: „Van waermten zweetic, ghelyc den dasse.” Later is zweten als een otter gangbaarder geworden. Beide dieren zien er als ze net het water uitkomen met hun natte vacht uit alsof ze enorm hebben gezweet. Bij de otter is dat beeld nog sterker dan bij de das.

Van de vele varianten met dieren is zweten als een ijsbeer in de tropen wel onze favoriet.
 

Zweten als een paard of rund.

Zweten als een paard of zweten als een rund hebben een nog iets andere betekenis dan de hiervoor genoemde dieren. Deze uitdrukkingen verwijzen naar werkpaarden en andere lastdieren. Hier gaat het dus specifieker om zweten door inspanning. Waar bij de eerder genoemde dieren vaak de hitte bedoeld wordt.

Renate Dorrestein schreef ooit: Ik zweette als een nijlpaard. Dit type paard moet dan echter één hoofdstukje omhoog.
 

Bloed, zweet en tranen.

De zeer bekende uitdrukking bloed, zweet en tranen komt oorspronkelijk uit de Bijbel. Het zou gezegd zijn over Jezus vlak voor zijn dood. De uitdrukking is ook populair in het wielrennen en verwijst naar de enorme inspanningen die wielrenners leveren.

Grote bekendheid verkreeg bloed, zweet en tranen door André Hazes. Eerst vanwege de single (2002) en later de film
bloed, zweet en tranen over het leven van André Hazes (2015).
 

Het luie zweet moet eruit

Hoewel zweten een natuurlijke reactie van het lichaam is, wordt zweten in het dagelijks leven niet gewaardeerd. Men gebruikt daarom bijvoorbeeld deodorant.

Maar wat is nu 'lui zweet'? In de oudheid schaamde men zich voor transpiratie omdat dat op een gebrek aan zelfbeheersing zou duiden. Vrouwenversierder Casanova droeg sponsjes in de oksels van zijn kleding. De Griekse schrijver Xenophon vertelt dat de Perzische jeugd niet transpirerend gezien wilde worden, dit lichaamsvocht zou bij voortdurende lichaamsinspanning, zware arbeid en een ingetogen leven (zo dacht men) immers zijn verdampt of ingedroogd. Uit deze redenering komt de uitdrukking "het luie zweet" voort.

Bron: Wikipedia


Als je deze uitdrukkingen vaak gebruikt, raden we je aan eens te kijken naar onze producten tegen zweetproblemen: