Zweetkamertje

Het Zweetkamertje is een kamer in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Het is in Leiden traditie dat als studenten afstuderen, ze na ontvangst van hun bul een handtekening zetten op een muur van dit Zweetkamertje.

Het Zweetkamertje heet zo, omdat studenten in dit zweetkamertje moesten wachten voor hun doctoraalexamen. De meest studenten waren zenuwachtig en zweetten daardoor flink.

Het-Zweetkamertje-is-een-kamer-in-het-Academiegebouw-van-de-Universiteit-Leiden

 

Geschiedenis van het Zweetkamertje

Het kamertje had, voordat dit het Zweetkamertje werd, al dienst gedaan als vergaderzaal, opslagplaats voor turf voor de kachels van de universiteit en een soort tweede Senaatskamer voor het afnemen van examens.

Hoe de traditie van het handtekeningen zetten is niet bekend. Bekende handtekeningen zijn die van de koninginnen Beatrix en Juliana, koning Willem-Alexander en Erik Hazelhoff Roelfzema, Soldaat van Oranje. Ook staan de handtekeningen van Winston Churchill en Nelson Mandela te lezen op de muren van het Zweetkamertje, omdat zij een Leids eredoctoraat hebben ontvangen.

In 2014 is het zweetkamertje gerestaureerd.

In het kamertje bevinden zich diverse houtskooltekeningen.Onder andere gemaakt in 1865 door jonkheer meester Victor Eugène Louis de Stuers (1843-1916). Hij liet zich een nacht opsluiten in het Academiegebouw en tekende een student aan beide zijden van de deur van het Zweetkamertje. De ene kant beeldt een wachtende student uit, de andere een student die geslaagd is voor het examen. Boven de deur heeft De Stuers een citaat van Dante geschreven: Lasciate ogni Speranza; voi che entrate: Laat alle hoop varen, gij die hier binnentreedt. Dante verwijst hiermee naar de hel.

Studeer je in Leiden? Bekijk alvast wat je er op voorhand aan kan doen.