De zweethut.

Een zweethut is een hut of tent waarin gezweet wordt door een of meer mensen. In de hut liggen hete stenen en de hut is afgesloten. De hedendaagse sauna is ook gebaseerd op dit werkingsprincipe.

â€ÂEen-zweethut-is-een-hut-of-tent-waarin-gezweet-wordt-door-een-of-meer-mensen.â€Â
Zweethuis van de Hupa-indianen (foto van Edward S. Curtis uit 1923)

De zweethut heeft een indiaanse oorsprong. Indianen ondergingen een zweethutritueel om zichzelf te zuiveren van hun zonden. Meisjes deden het ritueel op hun zestiende en werden zo vrouw.
 


De zweethutceremonie.

Een zweethutceremonie is een ritueel dat door de vroegere Amerikanen gebruikt werd als voorbereiding op belangrijke gebeurtenissen. Deze ceremonie bevat elementen als gebed, reiniging en zang.
De gebeden zijn niet gebonden aan welke godsdienst dan ook, ieder beapaalt dat voor zich.

De theorie is dat je in de zweethut zo enorm zweet dat je zo 'gezuiverd' wordt. Je kunt een spirituele ervaring hebben tijdens het zweethutritueel. Ook in Nederland worden nog zweethutceremonien georganiseerd. Tegenwoordig is echter de sauna wat populairder. Ook hier gaat men naar toe voor een reiniging of zuivering van het lichaam.

Meer weten over zweethutten? Misschien is dit boek iets voor jou.
 

Zweten niet altijd positief.

In de zweethut of sauna, of bijvoorbeeld bij het sporten, ervaren de meeste mensen zweten als positief en 'lekker'. In de meeste andere situaties wordt zweet als vervelend ervaren. Deze website richt zich juist op die gevallen. Je vindt hier producten tegen zweet-ongemakken, zoals zweetvoeten, zweethanden, zweetoksels, zweet tussen de borsten en nog veel meer.