Een ventilator helpt tegen zweten

Jazeker, een ventilator kan helpen. Dat komt omdat een ventilator het gewone zweetproces versnelt. Je lichaam zweet om af te koelen, het is een soort lichamelijke thermostaat: als je lichaam het te warm vindt, gaat hij zweetdruppels produceren. Deze zweetdruppels verdampen van de huid, waardoor de huid afkoelt. En zo je lichaam afkoelt.

Een ventilator circuleert de lucht. En soms koelt de ventilator ook nog. Dat alles helpt het verdampingsproces van de zweetdruppels. Zo versterkt een ventilator het zweten en dus afkoelen van je lichaam.
een-ventilator-helpt-bij-zweten


Welke ventilator kies je?

Er zijn verschillende ventilatoren te koop. Welke het beste bij jou past, is afhankelijk van hoe je hem wilt gebruiken. Wil je een staande ventilator, een grondventilator of een tafelmodel. Ook zijn er ook ventilatoren die permanent aan het plafond bevestigd worden. Omdat de permanente varianten vaak krachtiger zijn, maken ze vaak ook meer geluid. Geluid is sowieso iets om rekening mee te houden bij de aanschaf. Let ook op of de ventilator een grote zwenkfunctie heeft, dat scheelt enorm in het bereik.

Bol.com heeft een mooie selectie ventilatoren, die je kunt selecteren op wat jij belangrijk vindt.
 

Ventilator of airco?

Een ventilator circuleert dus de lucht. Een airco (voluit: airconditioning) circuleert niet alleen de lucht, maar koelt en ontvochtigt ook de lucht. Van een airco mag je dus wat meer verwachten. Een airco is dan ook wel duurder in aanschaf en energieverbruik.
Klik hier om airco's te vergelijken op de kenmerken die voor jou van belang zijn, zoals geluidsniveau, koelvermogen, snoerlengte of energielabel.
 

Waar plaats je de ventilator?

Plaats de ventilator op een slimme plek. Zeker niet per se naar je gericht. Ontdek hoe de luchtstroom in de ruimte is en versterk die met de ventilator. Het heeft geen zin om tegen de stroom in te gaan blazen.
Als het buiten (nog) erg warm is, hou dan ramen en deuren dicht en circuleer de aanwezige lucht met de ventilator. Als het 's avonds weer koeler wordt kun je de ramen open zetten.
Het maakt ook uit of de luchtvochtigheid laag is. Zweet verdampt beter bij een lage luchtvochtigheid, omdat de lucht dan minder damp kan opnemen. 

 

Niet alleen een ventilator tegen zweten

Een ventilator is niet het enige middel als het heet is. Kijk ook eens bij onze producten tegen zweten. Bijvoorbeeld tegen zweetvoeten, zweethanden, zweetoksels, zweetplekken bij je borsten, zweet in je pet en nog veel meer handige oplossingen.