Overmatig zwetende oksels?

”mevrouw-met

Naast zweetvoeten, hebben veel mensen last van overmatig zwetende oksels. Vervelend vanwege de geur, maar ook omdat het er vaak niet zo fris uitziet. Persoonlijk hygiene is natuurlijk belangrijk, net als goede deodorant. En voor de heavy-zweters onder ons, zijn okselpads de moeite waard om eens te proberen.

Twee soorten klieren in ons lichaam produceren zweet: eccriene en apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren zitten vooral op de handpalmen, voetzolen en voorhoofd. Dit zweet is doorzichtig en bestaat uit water en zout. Het stinkt niet, omdat het vrijkomt via de poriën.

Zweet van apocriene zweetklieren komt uit plekken waar lichaamshaar groeit, bijvoorbeeld oksels. Dit zweet bestaat uit vettige afscheidingen die via de haartjes eruit komt. De stank komt van de bacteriën, die meekomen.
 

Deodorant

Zo werkt deodorant: deodorant vermindert de bacterien, neutraliseert de geur en maskeert de geur.

Minder bacterien: Stoffen die de huid heel erg zuur maken, zoals aluminium- en zinkverbindingen, worden gebruikt om de groei van bacterien te verminderen. Ook worden wel bacteriedodende stoffen gebruikt zoals triclosan of alcohol.
Geur neutraliseren: De geuren worden onschadelijk gemaakt door ze een chemische verbinding te laten aangaan, bijvoorbeeld met zinkricinoleaat of zinkoxide.
Geur maskeren: De geur wordt gemaskeerd door een sterke prettige geur. Hiervoor wordt een parfumcompositie gebruikt.

Het zweten wordt tegengegaan door het gebruik van aluminium- of zirconiumverbindingen. Deze verbindingen gaan een reactie aan met vetzuren die op de huid voorkomen. Hierdoor worden de zweetkanaaltjes deels afgesloten waardoor minder getranspireerd kan worden.

Er zijn heel veel soorten deodorant. Klantbeoordelingen geven een goede indicatie wat de echte goede zijn, hier staan de best scorende deo's.

Voor dames, die snel last van huid irritatie hebben heeft Vichy een paar goede deodorants ontwikkeld.


Een deodorant is best persoonlijk. De perfecte deo voor de één, is dat niet automatisch ook voor de ander. Probeer verschillende uit om erachter te komen welke voor jou prettig werkt.

 

Okselpads

Als je echt heel veel last hebt van okselzweet, zijn okselpads echt iets voor jou. Onze favoriet zijn deze. Ze zitten comfortabel, je ziet ze niet zitten en ze zijn handig mee te nemen, omdat ze per stuk verpakt zijn. Sommige okselpads beweren herwasbaar te zijn, maar onze ervaringen daarmee zijn niet geweldig. Ga er maar vanuit dat ze allemaal voor eenmalig gebruik zijn.


 

 
mooi & gezond algemeen